Veelgestelde vragen over bruidsfotografie:

We willen eerst graag kennis met je maken; kunnen we vrijblijvend een afspraak maken?

Ja leuk! Graag maak ik met jullie een afspraak. Informeer voor de zekerheid eerst of jullie datum nog beschikbaar is. Jullie zijn van harte welkom bij mij thuis waar ik alles bij de hand heb en, indien jullie dit wensen, ook een volledige reportage kan laten zien. Als jullie ver weg wonen is Skype/Facetime ook een mogelijkheid! Aan deze afspraak zijn geen kosten verbonden.

Hoe ver van te voren moeten we je boeken?

Dat hangt een beetje van de datum af. Sommige data zijn ontzettend populair. Over het algemeen boek je een trouwfotograaf ongeveer 9 maanden van te voren; zeker als jullie datum in het weekend valt. Maar het kan natuurlijk dat jullie gewoon geluk hebben en nog kunt boeken op het laatste moment.

Kom je alleen tijdens een huwelijksreportage of neem je een second shooter mee (2e fotograaf)?

Ik werk in principe alleen maar geef wel het advies om een second shooter bij te boeken (ik werk samen met mijn favoriete collega-fotografen). Tijdens de belangrijkste momenten van de dag wil je tenslotte niets missen. Hebben jullie een grote bruiloft georganiseerd met meer dan 100 gasten en een volle agenda op meerdere locaties, denk dan goed na over de meerwaarde van een second shooter voor de héle dag. Uiteraard zijn twee fotografen niet perse nodig op iedere bruiloft. In ons kennismakingsgesprek adviseer ik jullie graag wat de beste keuze is voor jullie grote dag.

Wat als je camera het begeeft?

Ik werk altijd met twee professionele camera’s dus heb altijd een backup. In elke camera zitten ook nog eens 2 geheugenkaarten dus mocht er een vastlopen (wat ik nog nooit heb meegemaakt) dan is de andere kaart de backup. Dubbele zekerheid dus.                                                                                                                                                                                                                                

Hoe, wanneer en hoeveel foto’s ontvangen we na de bruiloft?

In de week na jullie bruiloft ontvangen jullie al een preview via email of whatsapp. Dit zijn dan foto’s in lage resolutie die je makkelijk kunt delen op social media. De overige foto’s ontvangen jullie binnen 6 – 8 weken in hoge resolutie op een luxe usb-stick. Het aantal verschilt per bruiloft! Reken bij een reportage van 6 uur op ongeveer 250 foto’s en bij een reportage van 10 uur op 400 foto’s. Dit zijn slechts richtlijnen omdat het ook afhankelijk is van de gebeurtenissen en wisselingen in locaties.

Moeten we voor de fotograaf ook een plaatsje reserveren tijdens het diner?

Na een lange dag fotograferen is het erg prettig om wat te kunnen eten. Je hoeft tijdens de tafelschikking echter geen rekening te houden met mij (ons). Je maakt me al erg blij met een zogenaamde artiestenmaaltijd in een rustig hoekje van de zaal. Dan heb ik ook een goed overzicht wanneer ik bij eventuele speeches of bijzondere momenten kan inspringen.

Hoe lang duurt een gemiddelde fotoshoot?

Ik adviseer om minimaal 1,5 uur in te plannen voor een shoot op locatie (exclusief reistijd). Haasten tijdens een shoot is niet leuk en bevordert de kwaliteit niet van de foto’s. Jullie bepalen dus zelf hoe creatief en bijzonder uiteindelijk de foto’s worden! Dit is tijdens een bruidsreportage overigens het enige moment van de dag dat ik aanwijzingen geef hoe jullie het beste kunnen ‘poseren’. Dit laat ik zo natuurlijk mogelijk verlopen want spontaniteit vind ik erg belangrijk. Maar hier geldt wederom dat ik de duur van de fotoshoot graag met jullie overleg. Sommige bruidsparen willen helemaal geen shoot: ook dat is prima! Laat mij weten wat jullie voorkeur heeft en we maken er samen wat moois van.

Wat gebeurt er bij ziekte?

Het moet wel heel gek lopen wil ik wegblijven voor een fotoreportage. Mocht er een griepje de kop op steken dan neem ik voldoende paracetamol mee;). Maar als het écht ernstig is dan ken ik nog diverse vakfotografen uit mijn netwerk als back-up. Ook als dit last-minute mocht gebeuren.

Worden onze foto’s gepubliceerd?

De meeste bruidsparen boeken mij na het zien van mijn foto’s op mijn website, blog of social media. Publicatie is voor mij dus essentieel. Soms stuur ik foto’s in voor fotowedstrijden. Indien jullie dit niet willen dan dienen jullie dit dus aan te geven in ons kennismakingsgesprek. Overigens, omdat het schrijven van een blog en het uitzoeken van de foto’s veel tijd kosten doe ik dit niet per definitie van elke bruiloft.

Is het mogelijk om een pauze in te lassen tijdens de huwelijksdag zodat we kosten kunnen besparen?

Het is mogelijk om één pauze van een uur in te lassen, bijvoorbeeld tussen diner en feest. Dit is altijd vooraf in overleg.

Bedenk hierbij wel dat ik graag het verhaal van de dag wil vertellen in jullie bruidsreportage en geen bijzondere momenten wil missen.

Kom je in gepaste kleding?

Als er een dresscode is probeer ik me daar zoveel mogelijk aan te houden. Belangrijk is echter dat ik me vrij kan bewegen in mijn kleding omdat ik houd van verschillende standpunten en dus ook regelmatig op mijn knieën zit. Anders zou het maar een saaie reportage worden toch!

Hoe zit het met aanbetalingen?

De datum is pas definitief gereserveerd als ik een aanbetaling heb ontvangen van 250 euro. Het restbedrag hoef je pas te betalen na jullie trouwdag maar voor ontvangst van de bewerkte foto’s op USB-stick.

Hoe gaat dat in zijn werk, een mooi trouwalbum?

Met liefde en plezier maak ik voor jullie een schitterend Fine art lay-flat trouwalbum. Tijdens ons kennismakingsgesprek laat ik jullie de diverse mogelijkheden zien. Na ontvangst van de USB-stick kiezen jullie zelf de foto’s uit die je in het luxe album verwerkt wilt zien. Je hoeft niet van tevoren te bepalen hoe groot je album moet worden. Dat kan altijd later nog als je de foto’s rustig hebt kunnen bekijken. Het gemiddelde album heeft 30 tot 40 pagina’s (50 – 70 foto’s).